PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI- WOJENNE

4.49 (184 ocen)

To bardzo stary przepis. Wojenne bo ludzie chcieli cieszyć się życiem, więc powstawały przepisy , które wymuszała sytuacja . Mimo ubogich składników pączki są naprawdę godne polecenia, są po prostu pyszne.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA ok. 36 sztuk:

    ---1/2 kg mąki + mąka do podsypania
    ---1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    ---2 jajka
    ---10 dkg masła
    ---4 dkg drożdży
    ---4 płaskie łyżki cukru pudru
    ---8 łyżek mleka
    ---2 łyżki spirytusu
    --- marmolada twarda- najlepiej wieloowocowa
    --- 1 litr oleju rzepakowego
    --- 2 szklanki cukru pudru + 4 łyżki wrzącej wody- na lukier
    --- posiekana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z ziemniakami- wojenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zlepianie wyciętych pączków 1. 1)Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa i do gorących dodać masło-wymieszać.
    2)Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 2 łyżkami cukru pudru. Jajka roztrzepać w kubeczku z pozostałym cukrem. Do lekko ciepłych ziemniaków dodać wszystkie składniki , łącznie ze spirytusem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
    3)Po tym czasie jeszcze chwilę wyrobić lekko podsypując mąką . Rozwałkować na ciut mniej niż grubość palca i wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. Każde jeszcze troszkę rozciągnąć palcami, nakładać marmoladę i sklejać palcami jak sakiewkę. Dalej postępować tak samo zagniatając krótko resztki ciasta. Układać na lekko posypanej mąką stolnicy czy desce złączeniem do dołu. Przykryć lekką ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Szybko rosną.
  • wyrośnięte pączki 2. 4) Rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z obu stron obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków. Na olej wrzucać złączeniem do dołu.
    5) Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierze kuchennym.
    6) Cukier puder przesiać, dodać wrzącą wodę ( można dodać zapach ) i utrzeć lukier. Pączki posmarować przy pomocy pędzelka i posypać skórką pomarańczową. Resztą lukru polać pączki po całości- tak jak są ułożone i pozostawić do zastygnięcia.

Porady

Pączki smażyłam w garnuszku o poj. 1 litra. Wchodziły mi 3 pączki i ta ilość oleju w zupełności wystarczy na całość. Pączki smażą się dość szybko i olej nie jest wypalony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować