Pączki z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania pączków:
1. Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło). Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.kroimy udka wwzdłuź , ale nie do końca i przekładamy bitą śmietaną .
2. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny.
3. Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem. Pączki przekrój wzdłuż na pół, posmaruj śmietaną, przykryj wierzchami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.
Komentarze