Pączki z kajmakiem i polewą

0 (0 ocen)

Nie ma co ukrywać, że przy pączkach jest trochę pracy i są również czasochłonne, ale ich smak wynagrodzi nam trud. To nic, że są niezwykle kaloryczne i słodkie, raz do roku można takie zjeść. Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    3 żółtka
    1 całe jajko
    2 łyżki cukru waniliowego
    5 łyżek cukru
    2 i pół łyżki oleju
    około 1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżka octu lub spirytusu
    50 dag mąki pszennej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
    1 puszka gotowej masy kajmakowej ( 40 dag )
    10 dag mlecznej czekolady
    olej do smażenia ( około 2 szklanki )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z kajmakiem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
  • 2. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • 3. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet lub spirytus, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy porcję masy kajmakowej, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi i wycinamy mniejszą szklanką. Staramy się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży nam do polewy.
  • 5. Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosły.
  • 6. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 7. Cztery kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smarujemy nią pączki i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • 8. Gotowe pączki podajemy i smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 15 pączków.Jeżeli do ciasta dodamy ocet lub spirytus pączki nie będą chłonęły oleju. Ja dodałam ocet, który jest niewyczuwalny w pączkach. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować