Pączki z konfiturą malinową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne pączki karnawałowe , obowiązkowo musi być obwódka na nich. Polecam bo rozpływają się w ustach, z białą obwódką :-)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
    4 dkg drożdży
    9 żółtek
    sól szczypta
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej
    1 szklanka mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki spirytusu
    konfitura z malin
    skórka pomarańczowa kandyzowana

    lukier:
    1 szklanka cukier puder
    1 cytryna
    woda letnia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Konfitury

Pączki z konfiturą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Drożdże wykruszam do miski, dodaję łyżkę mąki, 4 łyżki mleka letniego, cukier szczyptę i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia.

  • składniki dodane do zaczynu 2. Do zaczynu dodaję przesianą resztę mąki, mleko letnie, spirytus, kwaśną śmietanę, rozpuszczone masło wystudzone, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do ciasta.
  • ciasto wyrośnięte 3. Całość wyrabiam mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Deskę podsypuje mąką, i na niej rozciągam rękoma ciasto na grubość około 1 cm.
  • ciasto podzielone 4. Szklanką wykrawam krążki i formuję kulki, albo ciasto dziele nożem na kawałki i formuję kulki.
  • pączki wyrastają 5. Odstawiam do wyrośnięcia na desce podsypanej mąką. Przykrywam ręcznikiem żeby nie wyschły. Po wyrośnięciu, smażę je w głębokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu. Użyłam olej rzepakowy, dodałam do niego łyżkę spirytusu. Tłuszcz musi być gorący.
    Po włożeniu pączków u mnie zmieściło się sztuk 6, w zależności od temperatury albo zwiększam albo zmniejszam płomień jeżeli kipi. Pączki po zarumienieniu się, odwracam patyczkiem drewnianym i przykrywam pokrywką. Smażę dalej aż będą rumiane z drugiej strony. Wtedy powinny mieć obwódkę białą.Wykładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonęły tłuszcz. Po usmażeniu, jeszcze cieple pączki nadziewam konfiturą. Użyłam do tego worka foliowego i szprycy do ciasta z końcówką cienką.
    Z porcji wyszło mi 25 sztuk.

    Cukier puder przekładam do miski od miksera, dodaję wyciśnięty sok z cytryny, i dolewam wodę.Wody dodaję odrobinę i kontroluję gęstość lukru. Do ucierania używam mikser bo lukier wychodzi bardzo ładny i lśniący. Wystudzone pączki lukruję i odkładam na talerz.Posypuję skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować