PĄCZKI Z MAKIEM, CZEKOLADĄ I MARMOLADĄ.

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pączki w trzech smakach. Bardzo pyszne, polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kg.mąki
    -6 żółtek
    -1 jajko
    -1 szklanka cukru
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -1/2 margaryny (125g.)
    -10 dkg. drożdży (rozczyn)
    -2 i 1/4 szklanki mleka
    -1 łyżkę spirytusu, lub octu

    -1/2 puszki masy makowej tj.ok.450g.
    -1 czekolada Toffi-100g.
    -1/2 słoiczka marmolady o smaku różanym tj.ok.300g.

    -1,5 l.oleju do smażenia.

    cukier puder do posypania
    czekolada do polania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z makiem, czekoladą i marmoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Z drożdży zrobić rozczyn (1 łyżkę cukru,1ł. mąki i ok.2ł. mleka),rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia.
    Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, solą. Przesiać mąkę, dodać rozczyn, letnie mleko, spirytus i wymieszać. Dolać rozpuszczoną letnią margarynę i dobrze zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • wycinanie placuszków 2. Ciasto podzielić na części. Nabierać porcjami na podsypaną mąką stolnicę. Wałkować na ok.7 mm. Literatką wycinać placuszki.
  • sklejanie pączka 3. Nakładać nadzienie z maku i sklejać przeciwległe boki.
  • sklejanie pączków 4. Następnie sklejać przeciwległe drugie boki.
  • sklejanie pączka. 5. Dokładnie resztę ciasta pozaciągać.
  • pączki odstawione do rośnięcia. 6. Odkładać pączki,sklejeniem na deskę do wyrośnięcia.(wyjdzie ok. 40 pączków)
  • nadzienie z czekolady 7. Drugą metodą do robienia pączków, jest rozwałkowanie ciasta na 5mm.
    Literatką lekko zaznaczyć pozycje pączków, tylko na połowie rozwałkowanego ciasta. Czekoladę pokroić w kostkę. Kostki jeszcze raz przekroić. Układać po dwie, jedną na drugiej, w zaznaczonych miejscach.
  • wycinanie pączków 8. Tą wolną częścią ciasta naciągnąć na zaznaczone paczki. Literatkę maczać w mące i wykrawać pączki. Układać na desce lub ściereczce- do wyrośnięcia.(wyjdzie 15 pączków)
  • nadzienie z marmolady 9. Z marmoladą, postępować tak samo, jak z czekoladą.Lecz te zaznaczyłam już szklanką, a nie literatką.Marmoladę nakładałam, dwoma łyżeczkami.
  • wykrawanie pączków 10. Wykrawać szklanką.(wyjdzie ok.25 szt.)
  • smażenie pączków 11. Podrośnięte paczki smażyć,partiami na rozgrzanym oleju. Pamiętać że wrzucać dołem pączka, na olej.
  • smażenie drugiej strony 12. Patyczkiem od szaszłyków, odwracać przyrumienione pączki, na drugą stronę.
  • smazenie pączków 13. Można smażyć w dwóch naczyniach.
  • pączki po usmażeniu 14. Usmażone pączki,wyjmować łyżką cedzakową, na ręcznik papierowy.
  • stygnięcie pączków 15. Do ostygnięcia, układać pączki bokiem w misce. (żeby nie spłaszczyły się)
  • pączki 16. Pączki z makiem, oprószyłam cukrem pudrem.
    Pączki z nadzieniem czekoladowym, polałam roztopioną czekoladą na parze z odrobiną masła i mleka.
    Pączki z marmoladą, zostawiłam bez niczego.
    Ale można smarować, w/g własnego gustu, różnymi polewami i lukrami. Tak samo nadziewać można, jeszcze serem,budyniem, owocami itd. kto na co ma ochotę. Można nadziewać pączki, już po upieczeniu, szprycą z cieniutką końcówką.

Porady

Wyrośnięte pączki jak kulka, radzę przed smażeniem, lekko spłaszczyć. Kulki nie chcą się odwracać, pływają jak chcą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować