Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski,
dodajemy sól, żółtka, cukier,
cukier waniliowy, ocet
albo spirytus, olejek rumowy,
ciepłe mleko i rozpuszczoną
margarynę. Wyrabiamy ciasto,
a następnie dodajemy rozpuszczone
i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy
je w szklance mleka z łyżką
mąki i łyżką cukru). Wyrabiamy,
a na koniec dodajemy olej.
Ciasto ma być po wyrobieniu
gładkie i odchodzić od ręki
i od miski. Wyrobione ciasto
odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia i przykrywamy
ściereczką.
2.Gdy ciasto podwoi swoją
objętość, rozwałkowujemy,
wycinamy kółka, nakładamy
marmoladę i zlepiamy. Pączki
muszą wyrosnąć na stole.
Smażymy w gorącym tłuszczu
na złoty kolor. Po usmażeniu,
gdy lekko ostygną, posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze