Pączki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min

ulubione słodkości mojej rodziny:)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    10 dag drożdży
    10 dag cukru
    1/2 litra letniego mleka
    7 żółtek
    1 jajko
    2 łyżki masła
    2 kieliszki wódki lub spirytusu
    szczypta soli
    olejek zapachowy
    2 cukry waniliowe
    10 dag cukru pudru do posypania lub lukier
    opakowanie twardej marmolady
    olej do smażenia

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn na pączki 1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około szklanki mąki, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • pączki 2. Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać. Wlać pozostałe mleko, spirytus i wyrobi . Na sam koniec wlać roztopione masło i ponownie wyrobić.
  • pączki 3. Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut aż cisto podwoi swoją objętość.
  • pączki 4. Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół , przykryć ściereczką i poczekać, aż podwoi swoją objętość.Zagrzać olej. smażyć aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy