Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać. Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, dodać około szklanki mąki, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrami. W mące zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę jajeczną, wymieszać. Wlać pozostałe mleko, spirytus i wyrobi . Na sam koniec wlać roztopione masło i ponownie wyrobić.
3.Po wyrobieniu uformować kulę, lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut aż cisto podwoi swoją objętość.
4.Po wyrośnięciu nabierać ciasto rękoma, wałkować, wykrawać krążki. Na każdym krążku kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady, dokładnie zlepić i formować kulki. Układać je zlepioną stroną w dół , przykryć ściereczką i poczekać, aż podwoi swoją objętość.Zagrzać olej. smażyć aż się zarumienią.
Komentarze