Pączki z masą budyniową

0 (0 ocen)

Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny, a paczki można nadziać dowolnym nadzieniem u mnie jest to masa budyniowa.

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki luksusowej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 szklanka mleka
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    10 dag masła
    1 łyżka spirytusu
    dodatkowo:
    budyń lub marmolada u mnie krem budyniowy
    1 litr oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki z masa budyniowa 1. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wanilii, żółtka jajek oraz mleko z drożdżami i spirytus. Z tych składników wymieszać ciasto drożdżowe na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia po wyrośnięciu rozciągnąć na podsypanym mąką blacie na grubość do 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki, zostawić przykryte ściereczką do podrośnięcia.
  • pączki z masa budyniowa 2. W garnku rozgrzać olej, ale nie za mocno bo pączki się spalą i smażyć na złoty kolor ( czas zależy od wielkości) po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego dowolnym nadzieniem u mnie był to krem budyniowy przygotowany z gotowca.

    1 szklankę cukru pudru utrzeć z niewielką ilością wody na gładki lukier i polać nim pączki do tego lukru co zostanie dodać troszkę kakao i ten lukier przełożyć do zwykłego woreczka foliowego, odciąć w nim jeden róg i polać tym lukrem ozdobne paseczki. Odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować