Wspaniale smakują pączki upieczone własnoręcznie na Tłusty Czwartek :) Moje, może nie wyszły tak idealne, jakbym chciała, ale były pyszne i wszystkim smakowały :)
Składniki:
1/2 kg mąki plus mąka do podsypania
5 dkg świeżych drożdży
250 ml mleka
4 żółtka
12 dkg cukru
10 dkg masła
kieliszek spirytusu
ponadto: marmolada różana do nadziewania
cukier puder do prószenia
olej do głębokiego smażenia
Pączki z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, mąki i odrobinę letniego mleka. Wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko,spirytus i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiać, stopniowo dodając roztopione masło. Wyrabiać, tak długo, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na ok.1 godz).
2.Następnie odrywać po kawałku, formować placuszek, nałożyć łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem
do dołu. Ponownie zostawić aż pączki podrosną. Tak przygotowane pączki kłaść do garnka, na głęboki, rozgrzany olej zlepieniem do góry. Przykryć pokrywką, a następnie odkryć, odwrócić pączki i dosmażyć z drugiej strony, już w odkrytym garnku. Pączki wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze