Pączki z nadzieniem różanym

0 (0 ocen)

Wspaniale smakują pączki upieczone własnoręcznie na Tłusty Czwartek :) Moje, może nie wyszły tak idealne, jakbym chciała, ale były pyszne i wszystkim smakowały :)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki plus mąka do podsypania
    5 dkg świeżych drożdży
    250 ml mleka
    4 żółtka
    12 dkg cukru
    10 dkg masła
    kieliszek spirytusu

    ponadto: marmolada różana do nadziewania
    cukier puder do prószenia
    olej do głębokiego smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z nadzieniem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, mąki i odrobinę letniego mleka. Wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko,spirytus i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiać, stopniowo dodając roztopione masło. Wyrabiać, tak długo, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na ok.1 godz).
  • usmażyć w oleju 2. Następnie odrywać po kawałku, formować placuszek, nałożyć łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem
    do dołu. Ponownie zostawić aż pączki podrosną. Tak przygotowane pączki kłaść do garnka, na głęboki, rozgrzany olej zlepieniem do góry. Przykryć pokrywką, a następnie odkryć, odwrócić pączki i dosmażyć z drugiej strony, już w odkrytym garnku. Pączki wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować