Pączki z nutellą i cytrynową nutą

0 (0 ocen)

To dopiero moje drugie pączki, może kształt jeszcze niezbyt idealny ale za to smak mmm niebo w buzi:)) są puchate, delikatne jednym słowem pyyyyyyyyszne:) zapraszam:))

Składniki:

  • 650 g mąki
    50 g cukru trzcinowego
    100 g cukru
    120 g margaryny
    55 g świeżych drożdży
    2 białka
    1 jajko
    skórka otarta z 1 cytryny
    200 ml mleka
    szczypta soli
    1/2 słoiczka nutelli
    2,5 kostki smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z nutellą i cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodać skórkę z cytryny 1. Mleko pogrzać,margarynę roztopić i ostudzić.
    Do miski przesiać mąkę, dodać oba rodzaje cukru oraz sól. Cytrynę wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Wymieszać
  • dodać margarynę 2. Dodać pokruszone drożdże oraz białka i jajko. Lekko wymieszać. Dodać margarynę i zacząć wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne, delikatnie i będzie odchodzić od ręki
  • 3. Miskę wysmarować odrobiną oleju i ułożyć ciasto. Przykryć ściereczkę i zostawić do podwojenia objętości ( około 1 godziny).
    Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na placek grubości około 1 cm.
  • nałożyć nutellę 4. Wyciąć szklanką krążki i na połowie z nich ułożyć po łyżeczce nutelli. Następnie nalożyć puste krążki i dobrze zlepić.
  • zostawić do poniwengo wyrośnięcia 5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 25-30 minut aby ponownie pączki wyrosły.
  • 6. Następnie do garnka wyłożyć smalec i stopniowo do roztapiać pilnując aby się nie przypalił. Partiami smażyć pączki na rumiano z obu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować