Pączki z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze umyj ,obierz,podziel na cząstki,pokrój w kostkę,dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy,wymieszaj.
2.Mąkę przesiej do miski,wymieszaj z pokruszonymi drożdżami,dodaj cukier,cukier waniliowy,szczyptę soli,roztopione masło,2 całe jajka,1 żółtko,mleko i olejek.Ciasto ucieraj mikserem na niskich obrotach.Gładkie ciasto zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość zagnieć je rękoma.
3..Gotowe ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę,rozwałkuj .Wytnij krążki o średnicy około 5 cm.Na środek krążka nałóż łyżkę przygotowanych pomarańczy,przykryj następnym krążkiem,zlep dokładnie brzegi,układaj na obsypanej mąką stolnicy lub na natłuszczonej blaszce,przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
4.. W naczyniu rozgrzej tłuszcz,sprawdź czy jest dobrze nagrzany.Wyrośnięte pączki wkładaj stroną górną na tłuszcz tak aby swobodnie pływaly.gdy będą rumiane z jednej strony,obrócić na drugą.Po usmażeniu wyjąć,osączyć z tłuszczu,polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Porady
:Aby tłuszcz podczas smażenia się nie przypalał powinniśmy co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.
Komentarze