Pączki z pomarańczą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Pączki z pomarańczą bardzo dobrze smakują,idealne dla osób lubiących nadzienia o lekko kwaśnym smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki

    50 g suchych drożdży

    25 g cukru

    szczypta soli

    cukier waniliowy

    2 całe jajka

    1 żółtko


    100 g masła

    3 krople olejku pomarańczowego

    3-4 pomarańcze




    Dekoracja:lukier oraz kandyzowana skórka pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze umyj ,obierz,podziel na cząstki,pokrój w kostkę,dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy,wymieszaj.
  • 2. Mąkę przesiej do miski,wymieszaj z pokruszonymi drożdżami,dodaj cukier,cukier waniliowy,szczyptę soli,roztopione masło,2 całe jajka,1 żółtko,mleko i olejek.Ciasto ucieraj mikserem na niskich obrotach.Gładkie ciasto zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość zagnieć je rękoma.
  • 3. .Gotowe ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę,rozwałkuj .Wytnij krążki o średnicy około 5 cm.Na środek krążka nałóż łyżkę przygotowanych pomarańczy,przykryj następnym krążkiem,zlep dokładnie brzegi,układaj na obsypanej mąką stolnicy lub na natłuszczonej blaszce,przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  • 4. . W naczyniu rozgrzej tłuszcz,sprawdź czy jest dobrze nagrzany.Wyrośnięte pączki wkładaj stroną górną na tłuszcz tak aby swobodnie pływaly.gdy będą rumiane z jednej strony,obrócić na drugą.Po usmażeniu wyjąć,osączyć z tłuszczu,polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Porady

:Aby tłuszcz podczas smażenia się nie przypalał powinniśmy co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować