Przepis dostałam od babci. Jest niezawodny. Pączki zawsze się udają.
1 godz. 50 min
Składniki:
porcja na około 25 pączków
1 kg mąki
5 dag drożdży
2 szkl + 3/4 szkl mleka
10 dag margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka octu lub spirytusu
4 łyżki cukru + 4 łyżeczki do rozczynu
4 żółtka
25 dag marmolady z róży
2 litry oleju do smażenia
1.Najpierw zrobić rozczyn z drożdży, czterech łyżeczek cukru i mąki. Gdy wyrośnie dodać do wcześniej przygotowanego naczynia z mąką, utartymi żółtkami z cukrem, rozpuszczoną margaryną. Dodać cukier waniliowy, ocet lub spirytus, wszystko razem dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2.Stolnicę oprószyć mąką. wyłożyć niewielką ilość ciasta, posypać je mąką i delikatnie wyrobić i rozwałkować. Wykrawać niewielkie okręgi. Na środek każdego położyć niewielką ilość marmolady z róży, sklejać i formować okrągłe pączki. Pozostawić je jeszcze chwilkę na stolnicy i smażyć w dwóch litrach rozgrzanego oleju, około 7 minut. Pączki oprószyć cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.
Porady
Olej do smażenia pączków musi być dobrze rozgrzany, ale żeby ich nie spalić należy podczas smażenia trochę zmniejszyć ogień.
Komentarze