Pączki z serem

0 (0 ocen)

Pyszne domowe pączki z serowym nadzieniem

Składniki:

  • Składniki na 20 pączków:
    600 g mąki pszennej
    5 dag drożdży
    3 żółtka
    1 całe jajo
    1/3 szkl cukru
    1 szkl ciepłego mleka
    1 kieliszek spirytusu
    100 g margaryny
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli

    Masa serowa
    500 g twarogu półtłustego
    1 budyń waniliowy
    2/3 szklanki cukru

    Lukier
    15dkg cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody

    Ponad to
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci,a można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
  • 2. Ser mielimy dwu-trzykrotnie, dodajemy do niego budyń i cukier miksujemy.
    Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką masy serowej. bardzo dokładnie zaklejamy i odstawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia
  • 3. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło nadzienia będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. i studzimy
  • 4. Składniki na lukier wymieszać, a następnie posmarować nim pączki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować