Pączki inne niż tradycyjne. Pączki ziemniaczane. Miękki,, puszyste, ale jednocześnie dość ciężkie, jak to pączki. Przepis przyniosła mi moja mama z pracy jakieś 15 lat temu właśnie w Tłusty Czwartek. Zapraszam do spróbowania
Pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Wystudzić.
2. Żółtka oddzielić od białek.
3.Białka lekko ubić. Dodać drożdże, mleko i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ja zawsze nagrzewam piekarnik do 50°C, uchylam drzwiczki i tam wkładam rozczyn, czy też ciasto.
4.Do rozczynu dodać mąkę, żółtka, ziemniaki i wymieszać. Następnie dodać olej i wódkę i dobrze zagnieść ciasto. Powinno być sprężyste. Metalową misę lub garnek wysmarować cienko olejem, przełożyć do niej ciasto i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
5.Rozgrzać olej. Z ciasta formować niewielkie kulki jednakowej wielkości i nadziewać dżemem przy pomocy szprycy i długiej końcówki. Zakleić otworki po dżemie.
6.Pączki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć około 1 1/2 minuty z każdej strony. Powinny być jasno brązowe. Usmażone pączki układać na lnianej ściereczce lub ręczniku kuchennym, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.
7.Teraz czas na lukier. Cukier puder dokładnie zmiksować z wodą. Powstanie gęsta, ale lejąca się polewa. Jeszcze ciepłe pączki posmarować lukrem. Ja zrobiłam to przy pomocy silikonowego pędzelka, który sprawdził się w tym celu znakomicie.
Komentarze