Chrupiące paczuszki z ciasta francuskiego kryjące w sobie pyszne nadzienie z kurczaka, pieczarek i cebuli, zespolone żółtym serem. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Składniki:
1 filet z kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
150 g żółtego sera
sól
pieprz czarny
przyprawa do gyrosa
olej rzepakowy do smażenia
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
Paczuszki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przełożyć do miseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy się zeszkli dodać zamarynowany filet z kurczaka i mieszając lekko obsmażyć. Tylko tak, aby każdy kawałek się oddzielił. Przełożyć do pieczarek, a kiedy przestygnie dodać starty na tarce jarzynowej żółty ser. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem czarnym.
2.Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na osiem kwadratów. Nakładać porcję nadzienia i dobrze zlepiać zamykając wszystko w środku. W trakcie pieczenia ciasto się trochę rozejdzie, dlatego trzeba wszystko dobrze zlepić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :)
Komentarze