Paella z oscypkiem i chorizo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Góralskie wydanie paelli, czyli mięso i oscypki. Wyśmienite, szybkie danie jednogarnkowe, sycące i bardzo łatwe do wykonania. Kiełbasa chorizo jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób:

    4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera
    10 dag chorizo
    20 dag ryżu białego lub brązowego
    szklanka bulionu
    50 dag fileta piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory
    puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka kurkumy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Paella

Paella z oscypkiem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż gotujemy na półtwardo przez 8-10 minut i odcedzamy.

    2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem dusimy.

    3. Odsączamy kukurydzę. Do paelli dodajemy ryż i kukurydzę, mieszamy i gotujemy przez 2- 3 minuty, cały czas mieszając. Dwa oscypki kroimy drobno lub ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się paelli, przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Oscypek Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować