Paella z owocami morza na bulionie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Spodobała mi się nazwa Paella i chociaż nie jestem wielkim amatorem owoców morza, to ta kombinacja przypadła mi do gustu.paELLA - musi wypróbować każda ELA :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim: 1 sztuka
    - 1 szklanka długoziarnistego ryżu: 1 szklanka
    - kilka części z kurczaka: 6 sztuk
    - 6-8 surowych krewetek: 8 sztuk
    - 1 czerwona papryka: 1 sztuka
    - pół szklanki mrozonego groszku: 0.5 szklanki
    CZOSNEK, CEBULA, OLIWKI, SUSZONE POMIDORY:
    - 5 łyżek oliwy z oliwek: 5 łyżek
    PRZYPRAWY: CHILI, CURRY, SóL I PIEPRZ:

Paella z owocami morza na bulionie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głęboką patelnię lejemy oliwę,rozgrzewamy i smazymy kurczaka, dodajemy sól, pieprz, żółte curry, pokrojoną w paski paprykę, cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wsypujemy ryż. Smażymy dokładnie w oliwie, Dodajemy słodką czerwoną paprykę i chili . Mieszamy i smażymy by ryż nabrał miękkości, następnie dodajemy groszek, zalewamy wszystko bulionem, całość dusimy kilka minut. Dokładamy krewetki i dusimy aż będą gotowe. Podajemy przystrojoną oliwkami lub częściami cytryny. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy