Paella z owocami morza i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała propozycja obiadu dla osób, które nie jedzą mięsa,

  • 60 min

Składniki:

  • składniki :
    - ok 500 gr różnych owoców morza : małe krewetki, omułki, małże, krążki kalmarów ( może być gotowa mieszanka)
    - półtorej szklanki ryżu okrągłego
    - około 3 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
    - cebula
    - czerwona papryka
    - puszka groszku
    - mała puszka pomidorów
    - duży ząbek czosnku
    - szczypta kurkumy
    - tymianek
    - sól i pieprz do smaku
    - oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella

Paella z owocami morza i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na szeroką, rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę paprykę oraz w małą kostkę cebulę i zmiażdżone oraz posiekany ząbek czosnku. Całość przesmażamy ok. 5-6 minut. Następnie dodajemy suchy ryż . Przesmażamy go na patelni, aż stanie się przezroczysty. Potem wlewamy bulion i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kurkumą. Cały czas mieszając podsmażamy ryż ok. 10 - 12 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki i dodajemy mieszankę owoców morza. Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu, a owoce morza będą miękkie.na końcu dodajemy odsączony groszek z puszki, jeszcze lekko podsmażamy i podajemy z cząstkami cytryny.

Porady

Możemy użyć surowych owoców morza, trzeba je wcześniej obgotować a wywar możemy wykorzystać do paelli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować