Pain aux canneberges séchées - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szybkie ciasto francuskie:
Na stolnicy lub blacie usypać wzgórek z mąki. Zrobić w nim wgłębienie i dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Delikatnie połączyć, zagarniając mąkę.
Gdy ciasto stanie się ziarniste stopniowo dodawać lodowatą wodę i mieszać do połączenia się skłądników. Utworzyć kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki.
Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt. Złożyć 'na trzy' i obrócić o 90 stopni. Ponownie rozwałkować na prostokąt i znów złożyć 'na trzy'. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Dwukrotnie wyrobić ciasto wałkując i skłądając jak wcześniej (czyli ponownie dwa złożenia). Zawinąć w folię i odsatwić do lodówki. Wyjąć na 30 minut przed użyciem.
2.Krem:
Ubić w misce żółtka z 20g cukru pudru na puszystą masę. Połączyć z proszkiem budyniowym i mąką.
Podgrzać w rondelku mleko ze strąkiem wanilii przeciętym wzdłuż. Gdy zacznie wrzeć zalać masę z żółtek, ciągle mieszając. Przelać z powrotem do rondelka. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, aż zgęstnieje i przełożyć do miski. Przed użyciem usunąć strąk wanilii.
3.Żurawinę wrzucić do rondla i dodać 3 czubate łyżki cukru pudru oraz kieliszek rumu. Gotując stopniowo dolewać wody. Gdy żurawina nasiąknie odsączyć ją delikatnie.
4.Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt i wyrównać brzegi. Na cieście równomiernie rozprowadzić krem pozostawiając 1cm wolny od brzegu.Na kremie ułożyć odsączoną żurawinę. Brzegi ciasta posmarować żótkiem roztrzepanym w 1 łyżce mleka.
5.Zwinąć 'od siebie' i wstawić do zamrażarki na ok 30 minut. Pokroić ostrym nożem w grubsze plastry i ukłądać na blasze przeciętą stroną do dołu. Wierzch również posmarować mieszanką żółtka i mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok 20 minut
Komentarze