Pain aux canneberges séchées

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wariacja kulinarna inspirowana słodką stroną kuchni francuskiej. Oryginalne 'zawijańce z rodzynkami' powstają z ciasta brioche.Ja zrobiłam je z ciasta francuskiego,do crème pâtissière dodając żurawinę

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - bardzo zimne masło: 250 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - lodowata woda: 125 mililitrów

    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier puder: 65 gramów
    - mąka: 10 gramów
    - budyń waniliowy w proszku: 10 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - strąk wanilii: 0.5 sztuki

    - żurawina suszona: 1 szklanka

    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pain aux canneberges séchées - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szybkie ciasto francuskie:

    Na stolnicy lub blacie usypać wzgórek z mąki. Zrobić w nim wgłębienie i dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Delikatnie połączyć, zagarniając mąkę.

    Gdy ciasto stanie się ziarniste stopniowo dodawać lodowatą wodę i mieszać do połączenia się skłądników. Utworzyć kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki.

    Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt. Złożyć 'na trzy' i obrócić o 90 stopni. Ponownie rozwałkować na prostokąt i znów złożyć 'na trzy'. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    Dwukrotnie wyrobić ciasto wałkując i skłądając jak wcześniej (czyli ponownie dwa złożenia). Zawinąć w folię i odsatwić do lodówki. Wyjąć na 30 minut przed użyciem.
  • 2. Krem:

    Ubić w misce żółtka z 20g cukru pudru na puszystą masę. Połączyć z proszkiem budyniowym i mąką.

    Podgrzać w rondelku mleko ze strąkiem wanilii przeciętym wzdłuż. Gdy zacznie wrzeć zalać masę z żółtek, ciągle mieszając. Przelać z powrotem do rondelka. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, aż zgęstnieje i przełożyć do miski. Przed użyciem usunąć strąk wanilii.
  • 3. Żurawinę wrzucić do rondla i dodać 3 czubate łyżki cukru pudru oraz kieliszek rumu. Gotując stopniowo dolewać wody. Gdy żurawina nasiąknie odsączyć ją delikatnie.
  • 4. Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt i wyrównać brzegi. Na cieście równomiernie rozprowadzić krem pozostawiając 1cm wolny od brzegu.Na kremie ułożyć odsączoną żurawinę. Brzegi ciasta posmarować żótkiem roztrzepanym w 1 łyżce mleka.
  • 5. Zwinąć 'od siebie' i wstawić do zamrażarki na ok 30 minut. Pokroić ostrym nożem w grubsze plastry i ukłądać na blasze przeciętą stroną do dołu. Wierzch również posmarować mieszanką żółtka i mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez ok 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować