Paj jabłkowy czyli American Pie

0 (0 ocen)

  • Średni

Jest to tradycyjne ciasto amerykańskie.Polecam bo pyszne.

  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO PODSTAWOWE;:
    - masło: 170 gramów
    - mąka: 300 gramów
    - lodowata woda: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE::
    - jabłka duże i kwaśne: 6 sztuk
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - masło: 50 gramów
    - woda: 0.5 szklanki
    - cukier wanilinowy: 2 opakowania
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - goździki zmielone: 0.25 łyżeczki
    - mielony imbir: 0.25 łyżeczki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - suszone śliwki: 0.5 szklanki
    - suszone morele: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Paj jabłkowy czyli american pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paj jabłkowy 1. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na dwa placki, jednym wykładamy formę, drugi na pergaminie wkładamy do lodówki.
    Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ósemki.
    Na dno garnka dajemy masło z wodą i cukrem, lekko mieszając podgrzewamy na średnim ogniu.
    Kiedy masło się rozpuści, wsypujemy jabłka i lekko mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy, aż wszystko zacznie buzować (około 5 minut).
    Przykręcamy gaz i gotujemy jeszcze 15-20 minut, aż jabłka zaczną się robić nieco miękkie.
    Dodajemy resztę składników i gotujemy dodatkowe 10 minut. Odstawiamy garnek do ostudzenia.
    Wyjmujemy przygotowane ciasto w foremce z lodówki i wykładamy na nie masę jabłkową, tak, aby tworzyła ona lekką "górkę". Nakrywamy drugim plackiem ciasta, łączymy brzegi.
    Amerykanie zlepiają je tak artystycznie że nie wiem kto jeszcze tak umie.
    Ja próbowałam już kilka razy i niestety wyszło jak wyszło.
    Na środku robimy nożem 4 nacięcia albo jeden okrągły otwór średnicy 1cm.
    Można wierzch ciasta udekorować wzorami owoców i liści wyciętymi z pozostałości ciasta, foremką albo nożem.
    Można też wierzch posypać cukrem.
    Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy około 40 minut, aż będzie dobrze rumiane i sok będzie się z lekka wylewał przez szpary.
    Podajemy na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować