3 duże podwójne piersi z kurczaka 3 jajka 30 pieczarek trochę większych niż orzech włoski 1 papryka 30 dkg żółtego sera w kawałku sól,pieprz,bułka tarta,olej do smażenia
Paluchy drobiowe z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy,myjemy i krótko sparzamy.Odlewamy wodę,dodajemy trochę oleju i podduszamy,aż reszta płynu odparuje,doprawiamy solą i pieprzem,studzimy.Mięso mielimy,dodajemy jedno jajko,doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy.Paprykę i ser kroimy w kostkę o podobnej wielkości co pieczarki.Na patyki do szaszłyków nabijamy naprzemian po trzy pieczarki ,dwie kostki sera i dwa kawałki papryki.,lekko dociskając je do siebie.Maczamy dłonie w letniej wodzie,nabieramy porcję masy mięsnej i obkładamy nią warzywa na patyku,delikatnie dociskając i wygładzając masę zwilżonymi dłońmi.Formujemy dośc gruby paluch.Odstawiamy na godzinę do lodówki.Pozostałe jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu.Paluchy mięsne delikatnie panierujemy w jajku i bułce tartej,smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.Odstawiamy na dziesięc minut,wyjmujemy patyki i przekrawamy paluchy wzdłuż na pół.
Porady
Przed smażeniem warto ostrożnie odciąc końcówkę patyka,ułatwi nam to smażenie.Można dodac ulubione dodatki.
Komentarze