Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy rozczyn. Podane składniki mieszamy, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
2.Następnie robimy ciasto właściwe na paluchy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto ma być sprężyste i nie może kleić się do rąk. Jego konsystencję regulujemy ilością mleka, jeżeli ciasto jest zbyt wolne to dosypujemy mąki, jeżeli zbyt twarde dolewamy mleka. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
3.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt.
Prostokąt tniemy radełkiem na paski o szerokości około 2 cm. Po czym każdy pasek składamy na pół jednocześnie zawijając wokół siebie powstałe 2 części. Końce paluchów dokładnie sklejamy. Paluchy układamy na blaszce zachowując odstępy. Każdy paluch smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy ok. 15 minut w temp. ok.170 stopni używając termoobiegu.
Komentarze