Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!Są idealne jako przekąska na spotkania ze znajomymi;-)
40 min
Składniki:
Składniki ciasto:
kostka masła
jajko
około 5 dag /pół kostki drożdży
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka
szczypta cukru
Składniki dodatkowe:
pół kostki masła
około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
pół paczki ziół prowansalskich
łyżeczka soli ziołowej
parmezan do posypania
Paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.
Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
2.Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.
Można dodać jej trochę więcej.
3.Pokroiłam miękkie masło.
4.Wlałam wyrośnięte drożdże.
5.Składniki wymieszałam.
Wsypałam część ziół prowansalskich i soli.
Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
6.W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce:
masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.
7.Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam
ale nie za bardzo cienko.
Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową.
8.Następnie posypałam je startym parmezanem.
9.Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
Układałam na blasze.
Nie trzeba papieru do pieczenia.
10.Wstawłam je do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser możer się przypiekać.
11.Na koniec składniki z których upiekłam paluchy drożdżowe.
Porady
Zamiast ziół i czosnku,można dodać do paluchów np.kminek.Idealnie pasują do barszczu czerwonego.
Komentarze