W karnawale często szukamy drobnych przekąsek które możemy podać gościom podczas domówek lub sami podjadać podczas oglądania Tv ;) Te paluchy będą doskonałą i smakowitą propozycją dla wszystkich którzy lubią tego typu "pogryzajki" ;)
Składniki:
Składniki na 2 duże blachy od piekarnika
300 gr maki tortowej + 1 łyżeczka do zaczynu
15 gr drożdży
150 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko + 1 jajko do smarowania
1/2 łyżeczki soli
50 gr rozt. masła
kminek, mak oraz papryka słodka do posypania po wierzchu
Paluchy drożdżowe z kminkiem lub makiem lub papryką słodką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i jednej łyżeczki mąki tworzymy zaczyn i odstawiamy do ruszenia na 10-15 min. w tym czasie roztapiamy masło i pozost. do ostygnięcia.
2.W misce umieszczamy mąkę, sól, oraz wbijamy jajko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie wyrabiania dodajemy rozt. masło. Kiedy ciasto będzie "odchodzić" od dłoni to znak że juz jest wyrobione. Pozostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
3. Po tym czasie, lekko zagniatamy je i dzielimy na pól. Wałkujemy na grubość 3-4 mm. Kroimy radełkiem lub nożem na paski szerokości 2 cm. Możemy je fikuśnie poskręcać lub zostawić w postaci pasków. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub makiem lub papryka słodką.
Komentarze