Paluchy drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Mleko podgrzać, połączyć z z drożdżami i cukrem. Część mąki przesiać do miski, wlać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na 20 min. Gdy rozczyn urośnie dodać resztę mleka, żółtka, roztopione masło, sól. Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość
2.Twaróg zmielić. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Połączyć z twarogiem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny i śmietaną
3.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość około 5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować masę serową. Złożyć ciasto na pół tak aby część z masą serową przykryć. Delikatnie przycisnąć
4.Zaczynać od krótszego boku, ciąć ciasto na paski około 2cm..
5. Paski ciasta skręcać kilkakrotnie. Blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe paluchy ułożyć na blaszce. Posmarować białkiem i odstawić na 15 min, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni piec około 20 min.
Porady
Upieczone paluchy posypać cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z pomarańczy.
Komentarze