Chrupkie, aromatyczne i nieco zdrowsze od tych sklepowych- paluchy serowo- imbirowe.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
· 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 150 g masła z lodówki
· 1 jajko
· łyżeczka proszku do pieczenia
· 130 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/4 łyżeczki imbiru
Paluchy serowo-imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz imbirem. Dodajemy zimne masło i całość dobrze siekamy. Dodajemy jajko oraz ser żółty, całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto dosyć cienko wałkujemy, wykrawamy podłużne, cienkie paseczki i skręcamy je tworząc spiralę. Paluchy pieczemy na blasze wysmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg około 12-14 minut. Smacznego!
Komentarze