Paluchy z dżemem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Takie paluchy są pyszne i bardzo proste, doskonale nadają się na piknik lub wycieczkę, a i w domu do pysznej kawki też smakują wybornie.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 0.5 kilograma
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - stopione maslo: 6 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 5 dekagramów
    DODATKOWO::
    - dowolny dżem: 1.5 szklanki
    - ziarna sezamu: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Paluchy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozmieszać drożdże z cukrem, przesiać mąkę dodać do niej stopione masło, 1 jajko i zaczyn drożdżowy, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • Paluchy z dżemem 2. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pociąć na prostokąty 15cm na 10cm i jeden dłuższy bok ponacinać w paski do połowy wysokości, na całym końcu rozsmarować dżem i od tego końca zacząć zwijanie, nacięte paski maja być na wierzchu.
  • 3. Zwinięte paluchy posmarować drugim jajkiem i posypać obficie sezamem, jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
    Piec w temp. 180st około 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować