Paluchy z selera

0 (0 ocen)

Pyszne danie z piekarnika - paluchy z korzenia selera w panierce. Paluchy świetnie smakują z sosami typu dip, czy po prostu z ketchupem. Można je zajadać na ciepło lub na gorąco. Sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i na kolację. Na imprezach mogą stanowić ciekawą, zdrową przekąskę.Polecam!

Składniki:

  • 2 duże selery korzeniowe (łącznie 1,4 kg)
    cukier
    ocet 10%

    2 jajka
    1/3 szklanki śmietany 12%
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz biały mielony lub mielona gałka muszkatołowa do smaku

    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluchy z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluchy z selera 1. Selery obrać, pokroić w dość grube plastry (ok. 2 cm), plastry natomiast w słupki. Gotować 10 min w wodzie doprawionej odrobiną cukru i niewielką ilością octu. Odcedzić i wystudzić.
    Jajka, śmietanę, paprykę mieloną, pieprz ziołowy i chilli dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i białym pieprzem lub gałką muszkatołową.
    W przygotowanej mieszance umieścić selery, wymieszać, by całkowicie pokryły się mieszanką.
  • Paluchy z selera 2. Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w formie (37 x 27) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Paluchy z selera 3. Piec 30 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować