Paluszki z kalafiora i ziemniaków z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

aluszki, krokiety,kulki, kotleciki- kształt może być różny. Smakują super. To zasługa pietruszki, koperku, żółtego sera.Polecane z dodatkiem jakiegoś sosiku.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
    pół główki kalafiora
    1 żółtko
    1 łyżka oleju
    150 g tartego żółtego sera
    sól, pieprz
    koperek
    natka pietruszki
    + zestaw do panierowania, tj. mąka, bułka tarta, jajko
    + tłuszcz do smażenia

Paluszki z kalafiora i ziemniaków z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i kalafior ugotować do miękkości, po czym już przestudzone rozdrobnić - ziemniaki na puree, a kalafiora drobniutko posiekać.
    Przełożyć do miski, dodać żółtko, olej, żółty ser, koperek, pietruszkę, wymieszać, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Formować kotlety albo kulki, panierować w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, smażyć na tłuszczu do zarumienienia.
    Podawać na gorąco.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy