Paluszki ziemniaczane:

4.98 (194 ocen)

  • 60 min

Paluszki idealnie pasują jako przekąska w trakcie spotkań z przyjaciółmi.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 300 g ugotowanych ziemniaków,
    - 1,5 szklanki mąki,
    - 1 łyżka masła,
    - 1 jajko,
    - Sól, kminek, papryka, mak
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Paluszki ziemniaczane: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluszki ziemniaczane 1. Ziemniaki utłuc i ostudzić. Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy ziemniaki, połowę jajka, masło oraz sól do smaku.
    Zagniatamy ciasto. Z gotowego toczymy wałeczki o średnicy około 1 cm. Wałeczki tniemy na paluszki o długości około 10-12 cm. Układamy na blaszce. Paluszki za pomocą pędzelka smarujemy drugą częścią jajka. Posypujemy makiem, papryką lub kminkiem.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180°C.

Porady

Mogą one stanowić także dodatek do barszczu czerwonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Mak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować