Przygotowanie deserów i ciast bezowych stało się ostatnio nowym trendem kulinarnym. Sama pokusiłam się na zrobienie delikatnych ciasteczek z smakowitym sosem malinowym
30 min
Składniki:
4 białka
Łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżka soku z cytryny
8 łyżek cukru
Odrobina barwnika różowego
Pół szklanki rzadkiego szklanki soku malinowego
Po Łyżce syropu malinowego i pomarańczowego
Płaska Łyżeczka kisielu malinowego
Migdały i maliny po posypania
Paluszki bezowe z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij z na sztywną pianę. Wsyp cukier i ubijaj aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z barwnikiem. Masę przełóż do ozdobnej szprycy i wyciskaj masę na blachę tworząc ozdobne paluszki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160-150 stopni i piecz jeszcze około 10 minut.
2.Sok malinowy zagotuj wraz z syropami. Kisiel rozmieszaj z niewielką ilością wody i wlej do gotującego się soku.
3.3. Przestudzone bezy polej sosem malinowym i posyp malinami i podpieczonymi migdałami.
Komentarze