Paluszki do barszczu

4.99 (181 ocen)

Doskonale smakują wraz z barszczem czerwonym. Można je też mrozić. Po odmrożeniu nie tracą na smaku.Moja córka Kasia najbardziej lubi smarować je roztrzepanym jajkiem. Polecam.

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg mąki,
    - 25 dag margaryny,
    - 5 dag drożdży,
    - 1 szklanka kwaśnej śmietany,
    - ½ łyżeczki soli,
    - 1 łyżeczka cukru.

    - Kminek i jajko do wykończenia


    Nadzienie:
    - Ugotowane mięso drobiowe z rosołu (około 80 dag),
    - 1 średniej wielkości świeża kapusta
    - Sól, pieprz,
    - Olej
    - 1 cebula,
Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Paluszki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Drożdże rozcieramy ze śmietaną, solą i cukrem. Dokładamy do mąki i zarabiamy ciasto.
  • Wałkowanie 2. Ciasto należy rozwałkować na kształt prostokąta.
  • 3. Wzdłuż dłuższego brzegu nakładamy farsz.
  • 4. Zwijamy w rulonik, odcinamy nasz wałek i sklejamy brzegi. Z ciasta kroimy około 6 cm paszteciki.
  • 5. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 20 min w 180°C na złoty kolor.
  • 6. Nadzienie: Kapustę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostygniętą kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju rumienimy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę oraz zmielone wcześniej mięso. (Ja mięso obieram z kości i rozdrabniam po prostu w malakserze, tak jest szybciej). Całość chwilę razem smażymy i doprawiamy do smaku.

Porady

Paszteciki można przygotować wcześniej, a przed podaniem odgrzewamy je tylko w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kminek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować