Paluszki mielone

0 (0 ocen)

Kiedy zwykłe mielone się znudzą, można pokombinować.

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego mielonego
    pół papryki czerwonej
    ser żółty
    1 mała cebula
    1 bułka zwykła
    1 jajko
    bułka tarta
    vegeta, pieprz

Paluszki mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z posiekana cebulką, pokrojoną w kosteczkę papryką i pokrojonym w kostkę lub startym na tarce serem żółtym. Dodajemy jajko i namoczona i dobrze wyciśniętą bułkę. Doprawiamy przyprawami do smaku. Jeśli konsystencja mieszanki jest zbyt mokra dodajemy bułkę tartą. Mieszanina musi być łatwa do rolowania. Formujemy z mięsa paluchy, obtaczamy bułką tartą i smażymy na dość głębokim oleju z obu stron rumieniąc kotlety.

Porady

Do kotletów można dodać ulubione dodatki np. ogórek kiszony, pieczarki czy kawałki ugotowanego jajka. Składników nie może być za dużo ponieważ kotlety się rozpadną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy