Pałeczki z kurczaka w sosie musztardowo- pomidorowym z ziołami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

smakowity i aromatyczny sos do podudzia z kurczaka :))

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 1kg podudzia z kurczaka (7sztuk)
    1 duża cebula
    olej
    1 duży pomidor
    0,5l bulionu warzywnego np. z kostki
    ząbek czosnku
    łyżka siekanego koperku
    łyżka siekanej natki pietruszki
    majeranek, oregano, bazylia
    łyżeczka słodkiej papryki
    3 łyżki musztardy
    5łyżek mąki
    woda
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałeczki z kurczaka w sosie musztardowo- pomidorowym z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0peex47 1. Pałki z kurczaka zalać zimną wodą, wsypać łyżeczkę soli i zagotować. Gotować od wrzenia ok. 20min (jeśli po nakłuciu mięsa widelcem- krew nie będzie wypływać). Cebulę pokroić w półplastry , pomidora w ósemki. W dużym garnku na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać posiekany ząbek czosnku.
    Wrzucić podudzia z kurczaka, dodać pomidory. Posypać koperkiem i natką pietruszki.
  • mięso zasypujemy ziołami 2. Doprawić majerankiem, oregano i bazylią. Dodać łyżeczkę papryki.
  • mieszamy 3. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15min.
  • całość zalać bulionem 4. Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać musztardę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10min. Dolać ok. 3/4 szklanki wody, zagotować.
  • gotowy sos 5. 5łyżek mąki zmieszać z wodą by uzyskać gęstą konsystencję. Zagęścić nią sos, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5-7min. gotowe.

Porady

Można podawać np. z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować