Pałki w sosie miodowo- piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki myjemy, a cebulę kroimy w piórka. Do piwa dodajemy miód, olej, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Pałki mieszamy z cebulą i zalewamy marynatą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, a jak nie to chociaż na 3-4 godziny.
2.Po tym czasie pałki podsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego na przemian z cebulą. Mięso zalewamy marynatą i resztą tłuszczu ze smażenia i pieczemy( w przykrytym naczyniu żaroodpornym) przez 30 minut w 180C. Zdejmujemy nakrycie i ponownie pieczemy jeszcze 30 minut, aby pałki się przyrumieniły.
3.Pałki wyjmujemy na talerz a marynatę z pieczenia przelewamy do garnka. 5 łyżek wody mieszamy z łyżeczką mąki i zagęszczamy sos. Gorącym sosem polewamy pałki z kurczaka.
Komentarze