PAŁKI Z KURCZAKA W SOSIE BURACZKOWYM

0 (0 ocen)

Sos jest gęsty, aksamitny, w pięknym kolorze ( moim ulubionym), świetnie się prezentuje, zachęca do jedzenia. Przygotowując te danie, otrzymujemy za jednym podejściem treściwe drugie danie i czerwony barszczyk do picia.

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka
    1 duży burak, lub dwa małe
    1,5 litra wody
    2-3 kulki ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    Pół kieliszka octu
    Sól
    Pieprz
    Kostka rosołowa drobiowa lub 1 łyżka Vegety
    Przyprawa do kurczaka
    3 łyżki mąki pszennej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Dania główne

Pałki z kurczaka w sosie buraczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przepłukać, zalać zimną wodą dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu. Zbierać powstałe szumy. Ugotowane mięso wyciągnąć. Jak trochę ostygnie, kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka. Buraki pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru. Następnie szybko dodać ocet, i zamieszać. Gotować 15-20 minut aż buraczki zmiękną. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, Vegetą, lub kostką rosołową.
  • 2. Z ugotowanego barszczu, odlać tak 1,5 szklanki i przelać na patelnie. Zagotować, dodać pałki z kurczaka. Mąkę wymieszać z zimną wodą ( 3 łyżki mąki z połową szklanki wody). Wlać do gotującego się barszczu, energicznie wymieszać by nie było grudek, i jeszcze chwilę pogotować ( 2-3 minuty) aż sos zgęstnieje

Porady

Na czas zaciągania sosu mąką, kurczaka można na chwilę wyjąć z patelni, będzie wygodniej rozmieszać mąkę z sosem. Mąkę dajemy według uznania. W zależności czy lubimy sosy mniej lub bardziej gęste. Można użyć gotowego barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować