Pałki kurczaka w marynacie majonezowej

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Kiedyś przygotowywałam udka kurczaka w marynacie majonezowo – ketchupowej. Tym razem zabrakło ketchupu w mojej lodówce, więc zamarynowałam pałki w samym majonezie. Aby mięso nie było mdłe, majonez musi być dobrze doprawiony.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka,
    2 kopiaste łyżki dobrego majonezu,
    3 ząbki czosnku,
    szałwia,
    rozmaryn,
    ostra i słodka papryka w proszku,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczaka w marynacie majonezowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać majonez, szałwię i rozmaryn (jeśli używamy świeżych ziół to należy je bardzo drobno posiekać), wymieszać. Marynatę doprawić obiema paprykami, pieprzem i solą – ma mieś wyraźny smak.
    Pałki opłukać i osuszyć. Dokładnie nasmarować marynatą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
  • 2. Następnego dnia przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika. Piec przez około 45 -50 minut. W trakcie pieczenia mięso polewać wytworzonym sosem, a w razie potrzeby, gdyby zbytnio się rumieniło, przykryć folią aluminiową.
    Idealnie pasują do takiego mięsa obsmażone ziemniaki bądź frytki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować