Kiedyś przygotowywałam udka kurczaka w marynacie majonezowo – ketchupowej. Tym razem zabrakło ketchupu w mojej lodówce, więc zamarynowałam pałki w samym majonezie. Aby mięso nie było mdłe, majonez musi być dobrze doprawiony.
60 min
Składniki:
6 pałek z kurczaka,
2 kopiaste łyżki dobrego majonezu,
3 ząbki czosnku,
szałwia,
rozmaryn,
ostra i słodka papryka w proszku,
sól,
pieprz,
Pałki kurczaka w marynacie majonezowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać majonez, szałwię i rozmaryn (jeśli używamy świeżych ziół to należy je bardzo drobno posiekać), wymieszać. Marynatę doprawić obiema paprykami, pieprzem i solą – ma mieś wyraźny smak.
Pałki opłukać i osuszyć. Dokładnie nasmarować marynatą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
2.Następnego dnia przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika. Piec przez około 45 -50 minut. W trakcie pieczenia mięso polewać wytworzonym sosem, a w razie potrzeby, gdyby zbytnio się rumieniło, przykryć folią aluminiową.
Idealnie pasują do takiego mięsa obsmażone ziemniaki bądź frytki.
Komentarze