Pałki kurczaka w coli

4.51 (164 ocen)

Kurczaka lubią wszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny!

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
    ½ szklanki ciemnego sosu sojowego
    łyżka octu
    imbir
    czarny pieprz
    pieprz cayenne
    kilka kropel tabasco
    olej do smażenia
    2 szklanki coli (NIE light!)
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pałki kurczaka w coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki kurczaka w coli 1. Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Robimy marynatę mieszając sos sojowy, ocet, tabasco oraz przyprawy:imbir, czarny pieprz i pieprz cayenne.
  • Pałki kurczaka w coli 2. Kurczaka umieszczamy w marynacie tak aby pokryła całe mięso i zostawiamy na 2-3 godziny.
  • Pałki kurczaka w coli 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoto ze wszystkich stron.
  • Pałki kurczaka w coli 4. Podlewamy cola i zmniejszamy ogień.
  • Pałki kurczaka w coli 5. Dusimy pod przykryciem około 40 minut aż mięso będzie mięciutkie a sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować