Soczyste mięso z kurczaka i warzywa zapiekane w rękawie. Proste, ale pyszne danie jedno garnkowe.
Składniki:
6-8 pałek z kurczaka
3-4 ziemniaki
6-8 pomidorków koktajlowych
po pół papryki czerwonej i żółtej
mała cukinia
2 marchewki
cebula
zioła prowansalskie
przyprawa do drobiu
sól
Pałki kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do drobiu. Odstawić na godzinę do lodówki.
2.Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Marchewkę obrać, razem z cukinią i cebulą pokroić w grube plasterki. Umyte i obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą a pozostałe warzywa dokładnie wymieszać z ziołami prowansalskimi.
3.Kurczaka wraz z warzywami przełożyć do rękawa do zapiekania, spiąć boki. Zapiekać w dużym naczyniu żaroodpornym ok.60 minut w 190 st. Na 15 minut przed końcem rozciąć i rozsunąć folię i dołożyć jeszcze pomidorki koktajlowe. Zapiekać do zrumienienia. Smacznego!
Komentarze