Papanasi - rumuńskie pączki z serem i śmietaną

4.5 (194 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Te pączki są wyjątkowe, zwłaszcza kiedy podajemy je jeszcze ciepłe. Z dodatkiem kwaśnej śmietany i konfitury z czereśni, znikają w mgnieniu oka. Inspirację znalazłam na mojewypieki.com

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 250 gram twarogu
    1 jajko
    1 żółtko
    250 g mąki pszennej + do podsypywania
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    5 łyżek cukru pudru+do dekoracji
    szczypta soli
    łyżeczka cukru waniliowego
    łyżka wódki
    pół litra oleju rzepakowego
    kwaśna śmietana
    dżem, powoda, polewa owocowa, czekolada roztopiona, etc.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Papanasi - rumuńskie pączki z serem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser blendujemy a kolejno miksujemy z jajami. Przesiewamy mąkę z sodą i cukrem. Dodajemy do sera wraz z wódką, sokiem i skórką z cytryny. Masę wykładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na grubość ok 1,5-2 cm. Wykrawamy kółka a w nich dziurkę. Użyłam foremek do ciastek. Rozgrzewamy olej, smażymy oponki i kulki. Odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 2. Na ciepłym pączku kładziemy kwaśną śmietanę, polewamy powidłami, kładziemy kulkę i posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rumuńska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować