Te pączki są wyjątkowe, zwłaszcza kiedy podajemy je jeszcze ciepłe. Z dodatkiem kwaśnej śmietany i konfitury z czereśni, znikają w mgnieniu oka. Inspirację znalazłam na mojewypieki.com
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
250 gram twarogu
1 jajko
1 żółtko
250 g mąki pszennej + do podsypywania
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek cukru pudru+do dekoracji
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka wódki
pół litra oleju rzepakowego
kwaśna śmietana
dżem, powoda, polewa owocowa, czekolada roztopiona, etc.
Papanasi - rumuńskie pączki z serem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser blendujemy a kolejno miksujemy z jajami. Przesiewamy mąkę z sodą i cukrem. Dodajemy do sera wraz z wódką, sokiem i skórką z cytryny. Masę wykładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na grubość ok 1,5-2 cm. Wykrawamy kółka a w nich dziurkę. Użyłam foremek do ciastek. Rozgrzewamy olej, smażymy oponki i kulki. Odkładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Komentarze