Pierwszy raz jadłam taki makaron u znajomych, teraz zrobiłam go na kolację dla całej rodziny.
25 min
Składniki:
podwójne piersi z kurczaka ok 500 g
600 g pieczarek
250 g serka mascarpone
400 g makaronu grube wstążki
0,5 szklanki posiekanej pietruszki
kilka posiekanych liści bazylii
pieprz, sól, sos sojowy, szczypta płatków chilli, olej
Pappardelle z kurczakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju, doprawiając solą i pieprzem.
Kurczaka kroimy w kostkę 1x1 cm lub trochę większą i doprawiamy solą pieprzem, płatkami chilli i sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę, aby przeszedł aromatem i również podsmażamy na patelni.
Makaron gotujemy w 4 litrach wody z dodatkiem soli. Odcedzamy go.
Do makaronu dorzucamy kurczaka, pieczarki i serek mascarpone. Dodajemy też pietruszkę i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy i podajemy. Smacznego!
Komentarze