Pappardelle z krewetkami i szafranem

0 (0 ocen)

  • 40 min

"Pappardelle fresche con gamberetti e zafferano" - czyli, świeży makaron domowej roboty "pappardelle" z krewetkami, pomidorkami cherry i szafranem. A wszystko podlane białym wytrawnym winem i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na makaron:
    - 100 g mąki włoskiej do makaronu typ "00"
    - 1 jajko
    - szczypta posiekanej natki pietruszki
    - szczypta soli

    Sos:
    - jeden ząbek czosnku
    - 100 ml białego wytrawnego wina
    - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    - pomidorki koktajlowe - ok. 12 sztuk
    - szafran - jedno opakowanie 0,12 g
    - krewetki "black tiger" ok. 10, lub więcej wg gustu
    - świeża natka do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pappardelle z krewetkami i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, natkę, oraz jajko, wymieszać i ugniatać wszystkie składniki, aby powstało gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę wody. Zawinąć w folię i dać mu odpocząć. Ciasto podzielić na 3-4 porcję i cienko rozwałkować, po czym wykrawać szerokie wstążki makaronu, czyli pappardelle, można to uczynić szerokim nożem lub kółkiem do krojenia pizzy. Chwile podsuszyć na blacie, bądź na ścierce.

    Sos:
    Na patelnię wlać oliwę z oliwek i dodać posiekany cienko czosnek w plasterki, po czym trochę go tylko rozgrzać i wrzucić obrane i oczyszczone krewetki, chwilę dusić razem i wlać białe wino. Dorzucić pomidorki, szafran, natkę i sól do smaku. Redukujemy do konsystencji sosu, jeśli sos jest za gęsty dolać trochę wody. Krewetki dusimy krótko, około 5-8 minut.

    Gotujemy naszą pastę w dużej ilości posolonej wody, oczywiście "al dente", dodajemy do sosu, mieszamy lekko podgrzewając patelnie, wykładamy nasze danie i polewamy jeszcze świeżą, surową oliwą z oliwek, można posypać natką pietruszki.

Porady

Czosnek tylko lekko podgrzewamy, jeśli go przyrumienimy, całe danie będzie smakować smażonym czosnkiem. Jeśli mamy w całości np. krewetki królewskie, starannie czyścimy, a głowy w całości wrzucamy jako pierwsze na patelnię i smażymy, później czosnek, krewetki jak w przepisie, tylko głowy przygniatamy drewnianą łyżką, aby wydobyć krewetkową zawartość smakową do sosu. Aby ugotować świeży makaron "al dente", należy go dłużej suszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować