Pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb tostowy namoczyć w mleku. Żurawinę i orzechy włoskie rozdrobnić, zaś liście mięty i pietruszki porwać, a ząbek czosnku obrać i pokroić - całość przełożyć do moździerza i zetrzeć. Następnie dodać namoczony chleb tostowy, wywar warzywny, oliwę z oliwek i wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
2.Sos żurawinowo-orzechowy wlać do miski, dodać biały ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego. Gotowy krem przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce.
3.Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Szpinak rozmrozić, podgrzać z łyżką masła, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, a następnie wymieszać z makaronem i szpinakiem.
Komentarze