Pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny makaron z sosem z żurawin z orzechami włoskimi

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Makaron Pappardelle: 400 gramów
    - liście szpinaku (mrożone): 250 gramów
    - chleb tostowy (kromki): 2 sztuki
    - mleko: 6 łyżek
    - biały ser: 125 gramów
    - suszona żurawina amerykańska: 4 łyżki
    - orzechy włoskie: 80 gramów
    - mięta (gałązki): 4 sztuki
    - pietruszka: 1 pęczek
    - czosnek: 1 ząbek
    - wywar warzywny: 50 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pappardelle z sosem z żurawiny i orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb tostowy namoczyć w mleku. Żurawinę i orzechy włoskie rozdrobnić, zaś liście mięty i pietruszki porwać, a ząbek czosnku obrać i pokroić - całość przełożyć do moździerza i zetrzeć. Następnie dodać namoczony chleb tostowy, wywar warzywny, oliwę z oliwek i wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
  • 2. Sos żurawinowo-orzechowy wlać do miski, dodać biały ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i 2 łyżkami soku cytrynowego. Gotowy krem przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce.
  • 3. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. Szpinak rozmrozić, podgrzać z łyżką masła, doprawić. Odlać ok. 100 ml wody, w której gotował się makaron, zmieszać z sosem orzechowym, podgrzać, a następnie wymieszać z makaronem i szpinakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować