Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

4.26 (205 ocen)

Tradycyjna przystawka z Włoch, u mnie w wersji słodkiej i ostrej.W sklepach jest to dość droga przystawka, dlatego postanowiłam przygotować domowe, znacznie tańsze papryczki. Znakomicie sprawdzą się na domowych przyjęciach.

Składniki:

  • 400 g ostrych papryczek np. chilli
    400 g słodkich papryczek np. hajduczek
    700 g sera feta lub typu feta
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    800 ml oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.26 (205 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przekąski

Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti 1. Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy. Z każdej papryczki odcinamy górę i delikatnie, za pomocą długiego, wąskiego noża pozbywamy się gniazd nasiennych. Przy papryczce chilli najlepiej zrobić to w rękawiczkach.
  • Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy nasze papryczki do wrzątku i blanszujemy je tak przez 5 min. Następnie odcedzamy, chłodzimy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti 3. Ser feta umieszczamy w miseczce, dodajemy do niego zioła prowansalskie, oregano, bazlię i czosnek granulowany, za pomocą widelca wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  • Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti 4. Papryczki faszerujemy serkiem z ziołami. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą maleńkiej łyżeczki na przykład takiej do lodów.
  • Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti 5. Kiedy wszystkie papryczki są już napełnione farszem układamy je ciasno w słoiku. Najlepiej kiedy ostre włożymy do jednego, a słodkie do drugiego słoika,aby smaki się nie mieszały. Na wierzch ukłądamy po 2 obrane ząbki czosnku.Oliwę podgrzewamy i zalewamy nią papryczki, tak aby oliwa całkowicie je zakrywała. Odstawiamy na 4-5 dni, po tym czasie papryczki są gotowe do spożycia. Papryczki przechowujemy w lodówce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować