Papryczki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kaszę.
Wysypujemy kaszę na talerz i wbijamy jajo, mieszając kaszę.
Zostawiamy aż kasza wyschnie, a jajo oblepi każde ziarenko.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy suchą kaszę przez chwilę po czym wlewamy 1 szklankę bulionu drobiowego uważając bo pryska bardzo.
Zagotować, przykryć i próżyć przez 20 minut nie mieszając.
Po tym czasie kasza jest sypka i miękka.
Z papryki ścinamy kapelusze i czyścimy z nasion.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy ostudzoną kaszę oraz posiekaną w kostkę cukinię.
Dodajemy ser, przyprawy oraz zioła.
Wyrabiamy gładką masę.
Nadziewamy papryki przygotowaną masą.
Nakładamy kapelusze, umieszczamy papryki w formie do pieczenia i podlewamy 1 szklanką bulionu drobiowego.
Przykrywamy pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową.
Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 25-30 minut.
Porady
Odkryłam pęczak kujawski niedawno i jestem tą kaszą zachwycona.
Komentarze