Papryczki z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tak podane papryki zaspokoją gusta niejednego smakosza.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    6 papryk pomidorowych
    1/2 szklanki kaszy pęczak kujawski
    300 g mięsa z indyka na kotlety
    1 szklanka bulionu drobiowego
    1 łyżka oleju do smażenia pęczaku
    1 jajo do pęczaku
    2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
    1/2 niedużej cukinii
    3 łyżki tartego sera żółtego
    1 łyżka czubrycy czerwonej
    1 łyżka czubrycy zielonej
    sól
    1 szklanka bulionu drobiowego

Papryczki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryczki z niespodzianką 1. Przygotowujemy kaszę.
    Wysypujemy kaszę na talerz i wbijamy jajo, mieszając kaszę.
    Zostawiamy aż kasza wyschnie, a jajo oblepi każde ziarenko.
    Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy suchą kaszę przez chwilę po czym wlewamy 1 szklankę bulionu drobiowego uważając bo pryska bardzo.
    Zagotować, przykryć i próżyć przez 20 minut nie mieszając.
    Po tym czasie kasza jest sypka i miękka.
    Z papryki ścinamy kapelusze i czyścimy z nasion.
    Mięso wkładamy do miski, dodajemy ostudzoną kaszę oraz posiekaną w kostkę cukinię.
    Dodajemy ser, przyprawy oraz zioła.
    Wyrabiamy gładką masę.
    Nadziewamy papryki przygotowaną masą.
    Nakładamy kapelusze, umieszczamy papryki w formie do pieczenia i podlewamy 1 szklanką bulionu drobiowego.
    Przykrywamy pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową.
    Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 25-30 minut.

Porady

Odkryłam pęczak kujawski niedawno i jestem tą kaszą zachwycona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy