Idealna na zimę jako dodatek do sałatek, dań obiadowych i do kanapek. Polecam!
Składniki:
ok 1,5 - 2 kg papryki
Zalewa:
1 szkl cukru
0,5 szkl oliwy
1 szkl octu 6% ( lub nieco ponad pół szklanki octu 10%)
1 łyżka soli
1 l wody
Przyprawy:
2-3 goździki na słoik
3 ziarenka ziela angielskiego na słoik
kilka ziaren gorczycy na słoik
1-2 liście laurowe na słoik
kilka ziarenek pieprzu na słoik
1 ząbek czosnku na słoik
Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę pokroić w ćwiartki, i oczyścić. Gotować 1 minutę w wodzie z odrobiną octu. Odcedzić i układać ciasno w słoikach, dodać przyprawy. Z podanych składników zagotować zalewę. Paprykę zalać gotującą zalewą, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.
Zalewa i duża ilość dodatków sprawia, że papryka jest aromatyczna i pełna smaków.
Komentarze