5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanego ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
200 g startego żółtego sera
Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
2.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
3.Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami:solą, pieprzem i bazylią.
Mięsną masę wypełniamy papryki.
4.Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody lub bulionu.
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
5.Teraz każdą paprykę posypać tartym serem i przykryć wierzchem papryki.
Piec jeszcze 15 minut.
Komentarze