Danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. W mojej wersji papryka faszerowana ryżem i kurczakiem ze szczyptą chilli i ziołową nutą tymianku i oregano.
Składniki:
4 duże papryki
200 g ugotowanego ryżu
2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
50 g żółtego sera
sól do smaku
olej do smażenia
Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka z cebulą, które posypujemy słodką papryką, chilli i przyprawą do kurczaka. Następnie dodajemy ugotowany ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy tymianek i oregano. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Zdejmujemy z gazu.
2.Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy tarty ser żółty, mieszamy i napełniamy przekrojone na pół papryki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temperaturze 200 stopni na 15 minut. Gotowe.
Komentarze