3-4 papryki,
mała pierś z kurczaka,
ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
pół pęczka natki pietruszki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, chili w proszku, tymianek, rozmaryn,
kilka łyżek startego żółtego sera
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek (do smaku)
Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawić. Kurczaka pokroić na kawałki i posypać przyprawami, smażyć na małej ilości tłuszczu. W połowie smażenia dodać posiekaną drobno cebulę oraz startą na tarce włoszczyznę. Pod koniec dorzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać ryż (ilość według gustu) i posiekaną natkę, wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami. Do farszu można też dodać 2-3 łyżeczki domowego sosu pomidorowego. Papryki przeciąć na pół i wstępnie piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Następnie ostrożnie nadziać farszem. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, włożyć nadziane papryki i posypać startym serem. Piec jeszcze około 15-20 minut do miękkości papryk.
Komentarze