Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i rozgrzewające danie.

  • 60 min

Składniki:

  • 3-4 papryki,
    mała pierś z kurczaka,
    ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
    marchewka,
    pietruszka,
    ćwierć małego selera,
    pół pęczka natki pietruszki,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, chili w proszku, tymianek, rozmaryn,
    kilka łyżek startego żółtego sera

    sos pomidorowy:
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
    ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
    mała cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawić. Kurczaka pokroić na kawałki i posypać przyprawami, smażyć na małej ilości tłuszczu. W połowie smażenia dodać posiekaną drobno cebulę oraz startą na tarce włoszczyznę. Pod koniec dorzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać ryż (ilość według gustu) i posiekaną natkę, wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami. Do farszu można też dodać 2-3 łyżeczki domowego sosu pomidorowego. Papryki przeciąć na pół i wstępnie piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Następnie ostrożnie nadziać farszem. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, włożyć nadziane papryki i posypać startym serem. Piec jeszcze około 15-20 minut do miękkości papryk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Ryż Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować