Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą

4.49 (152 ocen)

W pomidorowo-ziołowym sosie, z piekarnika. Pyszne i zdrowe danie.

Składniki:

  • 10 papryk czerwonych

    Farsz:
    3 torebki kaszy gryczanej
    2 małe cukinie
    1 op. sera feta
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    pęczek szczypiorku
    garść posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    oliwa

    Sos:
    500ml przecieru pomidorowego
    1 szklanka wody
    1 łyżka masła
    garść posiekanej bazylii
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki dokładnie umyć, ściąć ich górne części (nie wyrzucać), wyciąć gniazda nasienne.
  • 2. Farsz: Kaszę gryczaną ugotować na sypko (ok 5 minut krócej niż w przepisie na opakowaniu). Cebulę i czosnek posiekać, usmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, poddusić. Wsypać ugotowaną kaszę, posiekany szczypiorek i natkę, oraz pokrojony w kostkę ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Sos: Przecier pomidorowy zagotować z wodą i masłem. Przyprawić solą, pierzem, czosnkiem i bazylią.
  • 4. Papryki wypełnić farszem, przykryć górnymi częściami, umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 40 minut.

Porady

Jeśli papryki nie chcą stać w naczyniu, można lekko ściąć ich dolne części, uważając żeby nie zrobić dziury.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować