Papryka faszerowana kaszą gryczaną, cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki dokładnie umyć, ściąć ich górne części (nie wyrzucać), wyciąć gniazda nasienne.
2.Farsz: Kaszę gryczaną ugotować na sypko (ok 5 minut krócej niż w przepisie na opakowaniu). Cebulę i czosnek posiekać, usmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię, poddusić. Wsypać ugotowaną kaszę, posiekany szczypiorek i natkę, oraz pokrojony w kostkę ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Sos: Przecier pomidorowy zagotować z wodą i masłem. Przyprawić solą, pierzem, czosnkiem i bazylią.
4.Papryki wypełnić farszem, przykryć górnymi częściami, umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 40 minut.
Porady
Jeśli papryki nie chcą stać w naczyniu, można lekko ściąć ich dolne części, uważając żeby nie zrobić dziury.
Komentarze